Teken: ook in het najaar!

Teken zijn er niet alleen in het voorjaar en de zomer. Teken worden al actief bij een temperatuur vanaf 7 °C. Dit is dus van het vroege voorjaar tot in de late herfst. Bij een milde winter kunnen teken zelfs het hele jaar actief zijn.


Hoe herkent u de teek?

Teken zijn te vergelijken met kleine spinnetjes. Ze leven in struiken en bladeren op de grond, maar ook op dieren en in hoog gras. Ze bevinden zich in allerlei gebieden waar mensen doorheen wandelen, zoals in het bos, het park, de hei, in de duinen, maar ook in uw tuin! Teken warmen zich op in struiken. Daarna laten ze zich vallen op mens of dier om bloed te drinken.


Ziekteverwekkers

Teken kunnen verschillende ziekteverwekkers bij zich hebben. De bekendste is de ziekte van Lyme. Als zo'n geïnfecteerde teek uw huisdier bijt, zullen na enige tijd de ziekteverwekkers worden overgebracht. Het is dus zaak om de teek zo snel mogelijk te verwijderen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken.


Teken bestrijden

Het voorkomen van een tekenbeet is natuurlijk het beste. Controleer uw hond of kat daarom regelmatig, het liefst dagelijks. Bij honden is het vooral belangrijk om na een wandeling goed te kijken of er geen teken aanwezig zijn. Check vooral de dunbehaarde delen als oksels, liezen, kop en oren. Daarnaast hebben wij de juiste middelen om teken tegen te gaan. Overleg altijd even met onze dierenarts welk middel geschikt kan zijn voor uw huisdier.


Teken verwijderen

Gebruik een puntig pincet of een speciale tekenverwijderaar van goede kwaliteit. Probeer de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop te pakken en niet in het lichaam van de teek te knijpen. Trek met behulp van het pincet of de tekentang de teek voorzichtig recht uit de huid, met langzaam toenemende kracht.


Let op: Gebruik geen alcohol, hitte of zeep voordat u een teek verwijderd. De teek kan dan juist zijn maaginhoud uitspugen en sneller ziektes overbrengen op uw hond of kat. Het wondje kunt u, na het verwijderen van de teek, wel ontsmetten met alcohol.


Tip! Noteer datum en plaats van een tekenbeet. Dit is nuttig als later blijkt dat het dier besmet is geraakt.